Το κουστούμι που σου ταιριάζει
Κάθε νομικός δικηγόρος επιχειρήσεων διδάσκεται για αξιώσεις που απορρέουν από πλημμελείς ή και δόλιες συμπεριφορές, τον τρόπο διεκδίκησης ενώπιον των αρμόδιων αρχών, τις δίκαιες αποζημιώσεις όπως και τις περιστάσεις που διαμορφώνουν το δίκαιο & εύλογο τίμημα σε μια συναλλαγή (αγορά προϊόντος ή παροχή υπηρεσίας). Ο όρος «Δίκαιο» είναι σχετικός όρος όπως διαμορφώνεται από την αντίληψη του μέσου συνετού ανθρώπου, του μέσου καταναλωτή. Ο όρος «Εύλογος» δεν είναι τόσο οικείος στην κοινή αντίληψη και εννοείται το δικαιολογημένο: αυτό που διαμορφώνεται από τις περιστάσεις, τις συνθήκες κάθε φορά.
Ποιο είναι λοιπόν το εύλογο και δίκαιο τίμημα που ζητάει ο κάθε επιχειρηματίας και πως σχετίζεται με το προιόν ή την υπηρεσία που προσφέρει στον εκάστοτε πελάτη;; Ο κάθε πελάτης αναζητεί την κατάλληλη υπηρεσία ή προϊόν που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και θα του προσφέρει το max της ικανοποίησης.
Πώς ο επιχειρηματίας θ’ αφουγκραστεί πραγματικά την ανάγκη του/της, θ’ ακούσει τον πελάτη και θα προσφέρει τις επιλογές που του ταιριάζουν για να επιλύσει το πρόβλημά του ή ν΄ανταποκριθεί στο ζητούμενό του; Αν όντως διαθέτει την όρεξη και το χρόνο να το κάνει, μια πρώτη επαφή επιχειρηματία – πελάτη είναι φρόνιμο να καταλήγει στη δήλωση «Θα ενημερωθείτε για το κόστος “offer” της υπηρεσίας ή του προιόντος που σας ταιριάζει» πριν προχωρήσουμε στην ανάθεση του έργου(project). Εκεί λοιπόν μπαίνει η ζυγαριά ποιο είναι το «πρέπον κουστούμι που θα βγει», το Δίκαιο & Εύλογο Τίμημα που θα πρέπει ν’ αναζητηθεί λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις: την ταχύτητα της διεκπεραίωσης, τη γραφειοκρατία, την επιστημονική κατάρτιση ή δεξιοτεχνία, την πολυπλοκότητα της υπόθεσης κατ’ ειδική παραγγελία, την ανάληψη ρίσκου.
Βέβαια όλα τα παραπάνω φαίνονται σα να χρονοτριβούμε στην διενέργεια μιας συναλλαγής, στην κατάρτιση μια συμφωνίας συνεργασίας εκεί που το επιχειρείν επιτάσσει να τρέχει ασταμάτητα και ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός.
Οι παραπάνω περιστάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως τους βασικότερους δείκτες αξιολόγησης της αξίας της υπηρεσίας που προσφέρεται και να οδηγήσουν σε ένα κατά προσέγγιση δίκαιο και εύλογο τίμημα με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο πελάτης. Όχι ότι δεν υπάρχουν και ήσσονος σημασίας λοιποί δείκτες, λ.χ. φήμη επιχειρηματία /παρόχου, τιμάριθμοι αναπροσαρμογής αλλά είπα να σταθούμε στους πιο κομβικούς.